
3-5 dagar Artikel nr.: 1238
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1238

8-10
dagar
Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 1239
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1239

3-5 dagar Artikel nr.: 10913
Artikel nr.: 10913

3-5 dagar Artikel nr.: 10268
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 10268

3-5 dagar Artikel nr.: 10269
Arom: maltig, blommig
Artikel nr.: 10269

3-5 dagar Artikel nr.: 10276
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10276

3-5 dagar Artikel nr.: 10279
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10279

3-5 dagar Artikel nr.: 10292
Arom: maltig
Artikel nr.: 10292

3-5 dagar Artikel nr.: 10282
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10282

3-5 dagar Artikel nr.: 10284
Arom: fruktig
Artikel nr.: 10284

3-5 dagar Artikel nr.: 10293
Arom: maltig, fruktig
Artikel nr.: 10293

3-5 dagar Artikel nr.: 10294
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10294

3-5 dagar Artikel nr.: 10295
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10295

3-5 dagar Artikel nr.: 10296
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10296

3-5 dagar Artikel nr.: 10298
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10298

3-5 dagar Artikel nr.: 10299
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10299

3-5 dagar Artikel nr.: 10297
Arom: blommig
Artikel nr.: 10297

3-5 dagar Artikel nr.: 10341
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10341

3-5 dagar Artikel nr.: 10336
Arom: nötig
Artikel nr.: 10336

3-5 dagar Artikel nr.: 10338
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10338

3-5 dagar Artikel nr.: 10350
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10350

3-5 dagar Artikel nr.: 10508
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10508

3-5 dagar Artikel nr.: 10507
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10507

3-5 dagar Artikel nr.: 10339
Arom: nötig
Artikel nr.: 10339

3-5 dagar Artikel nr.: 10351
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10351

3-5 dagar Artikel nr.: 10340
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10340

3-5 dagar Artikel nr.: 10352
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10352

3-5 dagar Artikel nr.: 10353
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10353

3-5 dagar Artikel nr.: 10358
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10358

3-5 dagar Artikel nr.: 10376
Artikel nr.: 10376

3-5 dagar Artikel nr.: 10405
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10405

3-5 dagar Artikel nr.: 10402
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10402

3-5 dagar Artikel nr.: 10401
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10401

3-5 dagar Artikel nr.: 10429
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10429

7-9
dagar
Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 10431
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10431

3-5 dagar Artikel nr.: 10441
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10441
Espresso - Beskrivning av den italienska klassikern.
Espresso – Liten och aromatisk
En espresso – i Italien: un caffè – är en liten kopp med en aromatisk dryck som för njutningens ögonblick får omgivningen att stanna upp för en kort stund. Smaken är underbar och intensiv och kan inte jämföras med något annat. Varför smakar den så enastående och vad är en perfekt espresso? Är det en speciell böna eller är det själva tillredningssättet som gör det? Det är faktiskt en blandning av allt som gör den så oemotståndlig.
Varför heter det espresso?
Ursprung Tillredningen av espresso blev populär runt 1900 i Milano (Italien) och började därifrån sitt segertåg till andra länder i världen.
Ordet espresso härleds från det italienska ordet espressamente , vilket betyder uttryckligen (för någon). Namnet kommer från att espresso är en dryck som tillreds färskt uttryckligen för en gäst på dennes begäran. Det andra ordet som ingår är pressione, vilket betyder tryck. Denna del av ordet indikerar att espresso tillreds under tryck. Det antas ofta att ordet har något att göra med express, alltså snabb tillredning eller liknande, men denna härledning av namnet är felaktig. Därför är också stavningen expresso felaktig.
Vad är rostningen för en espresso?
Böna och rostning
De bönor som används är i regel en blandning av robusta- och arabicabönor; den typiska blandningen består av 80% robusta- och 20% arabicabönor. Detta blandningsförhållande ger typiska espressokaffebönor. Den klassiska rostningen för en espresso är mörk, vilket ger en tung kropp och rostaromer i smaken. Idag finns det även ljusare rostningar på marknaden, som har en lättare kropp och en mer fruktig arom, oftast med en högre andel arabicabönor, upp till 100%. Ju längre norrut i Italien kafferosteriet ligger, desto oftare hittar man ljusa rostningar och hög andel arabicabönor. Ju längre söderut, desto mörkare är espressobönorna rostade och andelen robusta är oftast betydligt högre – upp till 100%. Att köpa kaffe online erbjuder möjligheten att få ett mångsidigt urval av sorter, som alla har sina egna historier och smaker. I kaffeshopen finns den optimala sorten för alla smaker och tillredningsmetoder.
Serveringsform
Espresso serveras i en förvärmd kopp med en kapacitet på 40 ml. I koppen finns 25 – 30 ml espresso inklusive crema.
En espresso dricks ofta med socker och serveras tillsammans med ett litet glas vatten.
Hur kan espresso tillredas?
Det finns olika möjligheter för tillredning. Oavsett vilken metod som används för att tillreda espresso är en fin crema ett måste för en god espresso. Det är kvalitetstecknet på en god espresso. Creman är ett tätt, gyllenbrunt skum som består av oljor, koldioxid och proteiner. För att den ska bildas krävs minst ett tryck på 6 bar. Baserat på cremans beskaffenhet kan man dra slutsatser om bönans rostfärskhet samt extraktionen.
Tillreda espresso hemma
Att tillreda en god och smakrik espresso hemma är möjligt. Det finns olika metoder för detta, som skiljer sig åt i inköpspriset för den nödvändiga utrustningen, den optimala malningsgraden, samt smaken på det färdiga espressokaffet.
Innan tillredning måste först ett passande espressokaffe köpas i en kaffebutik. När man köper kaffe online är urvalet mångsidigt. Förutom rostningens intensitet är även odlingen av bönorna samt rättvisa priser för kaffeodlarna viktiga. Här är Fairtrade kaffe och ekologiskt kaffe möjliga val.
Espressokaffe bör om möjligt malas precis före tillredningen så att det behåller sin arom. I en helautomatisk maskin är detta steg integrerat i apparaten. Vid tillredning i en espressomaskin med portafilter eller mokabryggare behövs en separat kaffekvarn.
Att köpa espresso är inte svårt, men tillredningen däremot? Stämmer detta påstående? NEJ!
Tillredning av espressokaffe är ingen trollkonst, utan en njutning & en aromatisk upplevelse.
Espressotillredning: Steg-för-steg guide
Inledning
Espresso är en god och koncentrerad kaffevariant som har sina rötter i den italienska kaffekulturen. Följande guide hjälper dig att tillreda den perfekta espresson.
Nödvändiga redskap
- Espressomaskin eller mokabryggare
- Nymalda espressobönor
- Tamper
- Våg (valfritt, för exakta mängder)
- Koppar
- Vatten
Steg 1: Välj bönor |
- Välj högkvalitativa espressobönor. Var uppmärksam på rostningen – perfekta espressobönor är ofta mörkrostade och bör vara färska. |
Steg 2: Mal bönorna |
- Mal bönorna precis före tillredningen. För en espresso bör du ställa in en fin malningsgrad som liknar socker. Du behöver ungefär 18-20 gram kaffe för en dubbel espresso. |
Steg 3: Förbered vatten |
- Fyll espressomaskinens vattentank med färskt, filtrerat vatten och se till att maskinen är klar för användning. |
Steg 4: Dosera kaffepulver |
- Väg det nymalna kaffepulvret (18-20 gram) och lägg det i espressomaskinens portafilter. |
Steg 5: Tampa kaffepulvret |
- Använd en tamper för att packa kaffepulvret jämnt och med relativt högt tryck (ca 15-20 kg). |
Steg 6: Sätt in filterhållaren |
- Sätt in portafiltret i maskinen och vrid den tills den sitter säkert. Ställ koppen under maskinens utlopp. |
Steg 7: Extrahera espresso |
- Starta maskinen för att extrahera espresson. Den idealiska extraktionstiden för en dubbel espresso ligger mellan 25 och 30 sekunder. Se till att en jämn, mörk crema bildas. |
Steg 8: Servera och njut |
- Så snart espresson är klar, servera den direkt i en förvärmd kopp. Du kan njuta av den som ren espresso eller använda den som bas för andra kaffespecialiteter som cappuccino eller latte macchiato. |
LÄSTIPS: BARISTA Toni delar med sig av sina tips för den perfekta espressotillredningen
Tips för den perfekta espresson
- Experimentera med olika bönor och rostningsgrader.
- Var uppmärksam på vattentemperaturen (idealt är 90-96 °C).
- Rengör espressomaskinen regelbundet för optimal smak.
- Håll redskapen noggrant rena.
Slutsats
Tillredningen av espresso kräver lite övning, men med denna steg-för-steg guide kommer du att kunna skapa aromatisk espresso som kommer att imponera på dig och dina gäster. Ha roligt medan du experimenterar!
Hur gör man en espresso i en espressomaskin?
Portafiltermaskin
En espressomaskin med portafilter skapar med lite övning en espresso som under din senaste Italiensemester.
Med en espressomaskin med portafilter är bland annat mängden kaffepulver viktig. Hur många gram espresso som ska användas i portafiltret är här den avgörande frågan. Cirka 7 g malet espressokaffe för en enkel espresso anses vara riktlinjen. Pulvret pressas med en så kallad tamper. För tillredningen bör maskinen ha ett tryck på minst 9 bar. Detta tryck är nödvändigt för den vackra creman som får dig att drömma om Bella Italia. Under bryggningen bör 25 – 30 ml espresso produceras i koppen inom 25 – 30 sekunder.
Tillredningen kräver lite övning och är, jämfört med en helautomatisk maskin eller en mokabryggare, förknippad med en något högre tidsåtgång. Dock tillåter denna tillredningsform fler variationsmöjligheter när det gäller smak och intensitet hos espresson.
Äger du en espressomaskin och söker passande bönor?
Ta en titt på vårt urval av rosterier ➽ Kaffe för portafilter.
God espresso i en helautomatisk maskin?
Helautomatisk maskin
En helautomatisk maskin kan tillreda olika kaffevarianter. Den har ett integrerat system som kan mala kaffebönorna. Därför behövs ingen extra kaffekvarn för en helautomatisk maskin. Vattnet värms upp till den nödvändiga temperaturen i maskinen med hjälp av en genomströmningsvärmare och sedan tillreds ditt kaffe. En helautomatisk maskin pressar det nymalna kaffepulvret helautomatiskt i maskinen. Under bryggningsprocessen arbetar den också med tryck. Maskinerna uppnår ett tryck mellan 7,5 och 9 bar.
Med helautomatiska maskiner kan även variationer tillredas med en knapptryckning, t.ex. med mjölkskum. Övning behövs inte för att använda en helautomatisk maskin, eftersom allt fungerar med en knapptryckning.
En annan fördel med helautomatiska maskiner är möjligheten att ställa in olika malningsgrader och styrkor för att anpassa kaffet perfekt till den personliga smaken. Genom den skonsamma tillredningen bevaras den fulla aromen från de nymalna bönorna, vilket ger en intensiv och smakrik kaffeupplevelse.
Har du en helautomatisk maskin och söker rätt bönor?
Ta en titt på vårt sortiment av ➽ Kaffebönor för helautomatiska maskiner
Vem känner inte till den: espresson från mokabryggaren
Mokabryggare
De små kannorna av rostfritt stål eller aluminium utgör ett kostnadseffektivt alternativ för att tillreda espressokaffe hemma. Med hjälp av denna kanna kan espresso tillredas utan maskin. Kannan uppfanns 1933 av Alfons Bialetti, som gav den namnet Moka-kanna. Idag kallas den övervägande för mokabryggare. Begreppet Moka har inget att göra med tillredningen av det turkiska eller grekiska mocka-kaffet. Därav stavningen med ett "k".
Vatten fylls i den nedre delen av kannan upp till strax under säkerhetsventilen. För tillredningen fylls grovmalet kaffepulver i insatsen och trycks sedan inte ned. Den lilla kannan kan placeras på en spisplatta eller gasspis. Med hjälp av ångan som bildas av det kokande vattnet skapas ett tryck som transporterar espresson genom stigröret. Trycket i dessa små kannor är dock med 1,5 bar för lågt för att en crema ska bildas.
Därför betraktas slutprodukten av denna tillredningsform ofta inte som espresso, eftersom den karakteristiska creman saknas. Det finns dock för närvarande mokabryggarepå marknaden som har en cremaventil, med vars hjälp espresson får en crema.
Sugen på moka? Ta en titt på vårt sortiment av ➽ Mokabryggare.
Baristakaffe hemma
Göra espresso som en barista? Med rätt kaffebönor, kunskap och några knep är det möjligt. Var och en av tillredningsformerna har sina för- och nackdelar. Vilken metod som är rätt beror på den personliga smaken. När det gäller den faktiska bryggtiden skiljer sig tillredningsformerna knappt åt. De kräver alla mellan 25 och 30 sekunder.
Oavsett vilken metod som används för att tillreda espresso kan man med den skapa olika drycker genom att tillsätta ytterligare ingredienser.
Vill du veta mer om de olika de olika espresso tillredningsmetoderna? Ta då en titt här i vårt avsnitt med Kaffekunskap.