Spara 8% på Mondicaffè the bocs - Caffè Speciali Certificati | 8% på Marziali Orobar - belönad med IIACs guldmedalj
Fri frakt från 1350 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Espresso och kaffe

Vilken espresso söker du?

I denna sektion hittar du vårt kompletta kaffesortiment. Använd filterfunktionen och begränsa urvalet efter dina önskemål. Det kommer definitivt att finnas exakt rätt kaffe för dig.

Vi har ett brett utbud av produkter, från ekologiskt kaffe till certifierat kaffe till exklusiva specialiteter. Vårt huvudfokus ligger på traditionella italienska rosterier. Från 100 % Arabica till 100 % Robusta-kaffe kan du välja mellan 700 olika varianter och förpackningar. Sortera efter olika tillagningsmetoder eller din favoritsmak, efter styrka, pris eller rostningsgrad. Läs mer om Espresso ↓

Espresso & Kaffe
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
8 från 17
Inga resultat hittades för filtreringen!
Solino Crema
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Solino Crema
1kg | Hela bönor | 05.2027
268,98 kr
(268,98 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1715

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1715
Mokaflor Blu Espressokaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mokaflor Blu espressokaffe
1kg | Hela bönor | 03.2027
319,34 kr
(319,34 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1717

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1717
8
Mokaflor Blu Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mokaflor Blu espressokaffe
250g | Hela bönor | 09.2027
85,84 kr 78,98 kr
(315,92 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1718

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1718
Passalacqua decaffeinato 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Koffeinfri
250g | Malet | 12.2027
101,87 kr
(407,48 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1724

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1724
Passalacqua Espresso Amabile 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Espresso Amabile
1kg | Hela bönor | 12.2027
307,90 kr
(307,90 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1723

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1723
Salimbene Superbar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Salimbene Superbar
1kg | Hela bönor | 09.2027
433,80 kr
(433,80 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1755

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1755
Salimbene Deliziosa 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Salimbene Deliziosa
1kg | Hela bönor | 09.2027
376,57 kr
(376,57 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1756

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1756
9
Salimbene Deliziosa
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Salimbene Deliziosa
250g | Malet | 09.2027
124,76 kr 113,32 kr
(453,28 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1762

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1762
Kimbo Espresso Intenso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Espresso Intenso
1kg | Hela bönor | 06.2027
227,78 kr
(227,78 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1776

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: nötig
Artikel nr.: 1776
18
Musetti Espresso Cremissimo
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Musetti Espresso Cremissimo
250g | Hela bönor | 03.2027
96,15 kr 78,98 kr
(315,92 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1789

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1789
Passalacqua Mexiko Kaffee gemahlen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua MEXICO
250g | Malet | 12.2027
78,98 kr
(315,92 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1816

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Mild
Arom: maltig, fruktig
Artikel nr.: 1816
Lucaffe Espresso Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe Espresso Bar
1kg | Hela bönor | 08.2027
262,11 kr
(262,11 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1284

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1284
Caffe New York EXTRA XXXX 1000g Bohnen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe New York EXTRA XXXX
1kg | Hela bönor | 09.2027
468,14 kr
(468,14 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1008

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1008
HARDY Kaffee Zanzibar 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
HARDY Zanzibar Ekologiskt
1kg | Hela bönor | 10.2027
376,57 kr
(376,57 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1929

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1929
Hardy Milano Moka 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
HARDY Milano
250g | Malet | 06.2027
86,99 kr
(347,96 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1934

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1934
Hardy Zanzibar Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
HARDY Zanzibar Ekologisk Espresso
250g | Malet | 07.2027
113,32 kr
(453,28 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1935

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 1935
Hausbrandt Qualita Rossa 1000g Espressokaffee - ganze Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Qualita Rossa espressokaffe
1kg | Hela bönor | 09.2027
296,45 kr
(296,45 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1937

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1937
Hausbrandt Espresso Kaffee H. Hausbrandt
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Espresso H. Hausbrandt
1kg | Hela bönor | 05.2027
342,23 kr
(342,23 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1947

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1947
Hardy Milano Espresso ganze Bohne - 250g Dose
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
HARDY Milano
250g | Hela bönor | 04.2027
86,99 kr
(347,96 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10019

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10019
Hardy Europa Espresso ganze Bohne - 250g Dose
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
HARDY Europa
250g | Hela bönor | 07.2027
78,98 kr
(315,92 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10018

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10018
Hardy Universo Espresso ganze Bohne - 250g Dose
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
HARDY Universo Robusta
250g | Hela bönor | 07.2027
85,84 kr
(343,36 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10017

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10017
Maria Sole Crema
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Maria Sole Crema
1kg | Hela bönor | 08.2027
452,12 kr
(452,12 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10043

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10043
Borbone Oro espressokaffe
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Borbone Oro espressokaffe
1kg | Hela bönor | 04.2027
250,67 kr
(250,67 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10092

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig, maltig
Artikel nr.: 10092
Borbone Miscela Rosso 1000g Espresso Kaffee - ganze Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffe Borbone Miscela RED
1kg | Hela bönor | 07.2027
227,78 kr
(227,78 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10094

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Artikel nr.: 10094
Martella Espresso Kaffee Decaffeinato ohne Koffein
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Martella Espresso koffeinfritt
500g | Hela bönor | 10.2027
193,44 kr
(386,88 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10117

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10117
Martella Bio Espresso 1000g ganze Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Martella Ekologiskt Kaffe
1kg | Hela bönor | 11.2027
365,13 kr
(365,13 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10118

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10118
Speicherstadt Kaffee Orang Utan Sumatra 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Kaffee Orang Utan Espresso
250g | Hela bönor | 07.2026
159,10 kr
(636,40 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10130

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10130
Speicherstadt Kaffee Honduras 18 Conjeco Demeter Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Kaffee Demeter Honduras Espresso
250g | Hela bönor | 07.2026
154,41 kr
(617,64 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10131

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10131
Speicherstadt Kaffee Schümli 250g ganze Bohne Cafe Creme
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Kaffee Schümli Café Crème
250g | Hela bönor | 10.2026
147,65 kr
(590,60 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10132

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10132
Speicherstadt Hamburg Espresso Forte 250g Kräftig
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Kaffee Espresso Forte
250g | Hela bönor | 10.2026
131,51 kr
(526,04 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10133

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10133
Speicherstadt Kaffee Ekologisk Espresso Il Gusto
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Kaffee Ekologisk Espresso Il Gusto
250g | Hela bönor | 07.2026
142,96 kr
(571,84 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10134

Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10134
Passalacqua Mexico 1000g Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Mexico kaffebönor
1kg | Hela bönor | 06.2027
325,07 kr
(325,07 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10120

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Mild
Arom: maltig, fruktig
Artikel nr.: 10120
Speicherstadt Kaffee Ebbe & Flut 250g ganze Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Gezeiten Ekologisk
250g | Hela bönor | 07.2026
142,96 kr
(571,84 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10126

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10126
Speicherstadt Coffee Espresso Bio Il Gusto
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Speicherstadt Coffee Espresso Bio Il Gusto
500g | Hela bönor | 04.2026
273,56 kr
(547,12 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10213

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10213
Passalacqua Espresso Kaffee ohne Koffein | De Up | 1000g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Espresso Decaffeinato
1kg | Hela bönor | 12.2027
342,23 kr
(342,23 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10214

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10214
Essse Caffè Miscela Extra, Espressokaffee, 1000g ganze Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Essse Caffè Miscela Extra
1kg | Hela bönor | 08.2027
273,56 kr
(273,56 kr / 1 kg)

16-18 dagar Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 10220

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10220
8 från 17



Espresso - Beskrivning av den italienska klassikern.

Espresso – Liten och aromatisk 

En espresso – i Italien: un caffè – är en liten kopp med en aromatisk dryck som för njutningens ögonblick får omgivningen att stanna upp för en kort stund. Smaken är underbar och intensiv och kan inte jämföras med något annat. Vad är en perfekt espresso och varför smakar den så fantastiskt? Är det en speciell böna eller är det själva tillredningssättet som gör det? Det är faktiskt en blandning av allt som gör den så oemotståndlig.

Varför heter det espresso?

Espresso-Quintessenz-italienischer-KaffeekulturAtt dricka espresso blev populärt runt 1900 i Milano, Italien och började därifrån sitt segertåg till andra länder i världen. Ordet espresso härleds från det italienska ordet espressamente, vilket betyder uttryckligen (för någon). Namnet kommer från att espresso är en dryck som tillreds färskt uttryckligen för en gäst på dennes begäran. Det andra ordet som ingår är pressione, vilket betyder tryck. Denna del av ordet indikerar att espresso tillreds under tryck. Det antas ofta att ordet har något att göra med express, alltså snabb tillredning eller liknande, men denna härledning av namnet är felaktig. Därför är också stavningen expresso felaktig.

Hur rostas en espresso?

De bönor som används är i regel en blandning av robusta- och arabicabönor, den typiska blandningen består av 80% robusta- och 20% arabicabönor. Detta blandningsförhållande ger typiska espressokaffebönor, även om många olika blandningsförhållanden är vanliga. Den klassiska rostningen för en espresso är mörk, vilket ger en tung kropp och rostaromer i smaken. Idag finns det även ljusare rostningar på marknaden, som har en lättare kropp och en mer fruktig arom, oftast med en högre andel arabicabönor, upp till 100%. Ju längre norrut i Italien kafferosteriet ligger, desto oftare hittar man ljusa rostningar och hög andel arabicabönor. Ju längre söderut, desto mörkare är espressobönorna rostade och andelen robusta är oftast betydligt högre – upp till 100%. Att köpa kaffe online erbjuder möjligheten att få ett mångsidigt urval av sorter, som alla har sina egna historier och smaker. I kaffeshopen finns den optimala sorten för alla smaker och tillredningsmetoder.

Serveringsform

Espresso serveras i en förvärmd kopp med en kapacitet på 40 ml. I koppen finns 25 – 30 ml espresso inklusive crema.

En espresso dricks ofta med socker och serveras tillsammans med ett litet glas vatten.


Hur kan espresso tillredas?

Det finns olika möjligheter för tillredning. Oavsett vilken metod som används för att tillreda espresso är en fin crema ett måste för en god espresso. Det är kvalitetstecknet på en lyckad espresso. Creman är ett tätt, gyllenbrunt skum som består av oljor, koldioxid och proteiner. För att den ska bildas krävs minst ett tryck på 6 bar. Baserat på cremans beskaffenhet kan man dra slutsatser om bönans rostfärskhet samt extraktionen.



Att tillreda espresso hemma

zu-Hause-Espresso-zubereitenAtt tillreda en god och smakrik espresso hemma är möjligt. Det finns olika metoder för detta, som skiljer sig åt i inköpspriset för den nödvändiga utrustningen, den optimala malningsgraden, samt smaken på det färdiga espressokaffet.

Innan tillredning måste först ett passande espressokaffe köpas i en kaffebutik. När man köper kaffe online är urvalet stort och mångsidigt. Förutom rostningens intensitet är även odlingen av bönorna samt rättvisa priser för kaffeodlarna viktiga parametrar att tänka på. Här är Fairtrade kaffe och ekologiskt kaffe möjliga val. 

Espressokaffe bör om möjligt malas precis före tillredningen så att det behåller sin arom. I en helautomatisk maskin är detta steg integrerat i apparaten. Vid tillredning i en espressomaskin med portafilter eller mokabryggare behövs en separat kaffekvarn.

Vissa säger att det är lätt att köpa espresso men desto svårare att tillreda den. 

Stämmer detta påstående? Nej! 

Tillredning av espressokaffe är ingen trollkonst, utan en njutningsfull och aromatisk upplevelse.




Espressotillredning: Steg-för-steg guide

Inledning

Espresso är en god och koncentrerad kaffevariant som har sina rötter i den italienska kaffekulturen. Följande guide hjälper dig att tillreda den perfekta espresson.

Nödvändiga redskap

  • Espressomaskin eller mokabryggare
  • Nymalda espressobönor
  • Tamper
  • Våg (valfritt, för exakta mängder)
  • Koppar
  • Vatten

Steg 1: Välj bönor

Välj högkvalitativa espressobönor. Var uppmärksam på rostningen – perfekta espressobönor är ofta mörkrostade och bör vara färska.
 

Steg 2: Mal bönorna

Mal bönorna precis före tillredningen. För en espresso bör du ställa in en fin malningsgrad som liknar socker.

Du behöver ungefär 18-20 gram kaffe för en dubbel espresso.
 

Steg 3: Förbered vatten

Fyll espressomaskinens vattentank med färskt, filtrerat vatten och se till att maskinen är klar för användning.
 

Steg 4: Dosera kaffepulver

Väg det nymalna kaffepulvret (18-20 gram) och lägg det i espressomaskinens portafilter.
 

Steg 5: Tampa kaffepulvret

Använd en tamper för att packa kaffepulvret jämnt och med relativt högt tryck (ca 15-20 kg).

Se till att ytan är jämn och att inget kaffepulver hamnar utanför filtret.

 

Steg 6: Sätt in filterhållaren

Sätt in portafiltret i maskinen och vrid den tills den sitter säkert. Ställ koppen under maskinens utlopp.
 

Steg 7: Extrahera espresso

Starta maskinen för att extrahera espresson.

Den idealiska extraktionstiden för en dubbel espresso ligger mellan 25 och 30 sekunder.

Se till att en jämn, mörk crema bildas.
 

Steg 8: Servera och njut

Så snart espresson är klar, servera den direkt i en förvärmd kopp.

Du kan njuta av den som ren espresso eller använda den som bas för andra kaffespecialiteter som cappuccino eller latte macchiato.

 

LÄSTIPS: BARISTA Toni delar med sig av sina tips för den perfekta espressotillredningen

Tips för den perfekta espresson

  • Experimentera med olika bönor och rostningsgrader.
  • Var uppmärksam på vattentemperaturen (idealt är 90-96 °C).
  • Rengör espressomaskinen regelbundet för optimal smak.
  • Håll redskapen noggrant rena.

Slutsats

Tillredning av espresso kräver lite övning, men med denna steg-för-steg guide kommer du att kunna skapa aromatisk espresso som kommer att imponera på dig och dina gäster. Ha roligt medan du experimenterar!

 


 

Hur gör man en espresso i en espressomaskin?

siebtraegermaschinePortafiltermaskin
Med lite övning kan du med en espressomaskin skapa en espresso lika god som den under din senaste Italiensemester. 

Med en espressomaskin med portafilter är bland annat mängden kaffepulver viktig. Hur många gram espresso som ska användas i portafiltret är här den avgörande frågan. Cirka 7 g malet espressokaffe för en enkel espresso anses vara riktlinjen. Pulvret pressas med en så kallad tamper. För tillredningen bör maskinen ha ett tryck på minst 9 bar. Detta tryck är nödvändigt för den vackra creman som får dig att drömma om Bella Italia. Under bryggningen bör 25 – 30 ml espresso produceras i koppen inom 25 – 30 sekunder.

Tillredningen kräver lite övning och är, jämfört med den i en helautomatisk maskin eller en mokabryggare, förknippad med en något högre tidsåtgång. Dock tillåter denna tillredningsform fler variationsmöjligheter när det gäller smak och intensitet hos espresson

Äger du en espressomaskin och söker passande bönor?
Ta en titt på vårt urval av rosterier ➽ Kaffe för portafilter


 

God espresso i en helautomatisk maskin?

vollautomat-fuer-kaffeeHelautomat
Helautomatisk maskin
En helautomatisk maskin kan tillreda olika kaffevarianter. Den har ett integrerat system som kan mala kaffebönorna. Därför behövs ingen extra kaffekvarn för en helautomatisk maskin. Vattnet värms upp till den nödvändiga temperaturen i maskinen med hjälp av en genomströmningsvärmare och sedan tillreds ditt kaffe. En helautomatisk maskin pressar det nymalna kaffepulvret helautomatiskt i maskinen. Under bryggningsprocessen arbetar den också med tryck. Maskinerna uppnår ett tryck på mellan 7,5 och 9 bar. 

Med helautomatiska maskiner kan även variationer tillredas med en knapptryckning, t.ex. med mjölkskum. Övning behövs inte för att lyckas med en helautomatisk maskin, eftersom allt fungerar med en knapptryckning. 

En annan fördel med helautomatiska maskiner är möjligheten att ställa in olika malningsgrader och styrkor för att anpassa kaffet perfekt till den personliga smaken. Genom den skonsamma tillredningen bevaras den fulla aromen från de nymalna bönorna, vilket ger en intensiv och smakrik kaffeupplevelse.

Har du en helautomatisk maskin och söker rätt bönor?
Ta en titt på vårt sortiment av 
Kaffebönor för helautomatiska maskiner 

 


 

En klassiker på spisen: espresso från mokabryggare

mokka-kanne
De små kannorna av rostfritt stål eller aluminium utgör ett kostnadseffektivt alternativ för att tillreda espressokaffe hemma. Med hjälp av denna kanna kan espresso tillredas utan maskin. Kannan uppfanns 1933 av Alfons Bialetti, som gav den namnet Moka-kanna. Idag kallas den övervägande för mokabryggare. Begreppet Moka har inget att göra med tillredningen av det turkiska eller grekiska mocka-kaffet. Därav stavningen med ett "k".

Vatten fylls i den nedre delen av kannan upp till strax under säkerhetsventilen. För tillredningen fylls grovmalet kaffepulver i insatsen och trycks sedan inte ned. Den lilla kannan kan placeras på en spisplatta eller gasspis. Med hjälp av ångan som bildas av det kokande vattnet skapas ett tryck som transporterar espresson genom stigröret. Trycket i dessa små kannor är dock med 1,5 bar för lågt för att en crema ska bildas.

Därför betraktas slutprodukten av denna tillredningsform ofta inte som espresso, eftersom den karakteristiska creman saknas. Det finns dock numera mokabryggare på marknaden som har en cremaventil, med vars hjälp espresson får en crema.

Ta en titt på vårt urval av ➽ Malet kaffe för mokabryggare


 

Baristakaffe hemma

Göra espresso som en barista? Med rätt kaffebönor, kunskap och några knep är det möjligt. Var och en av tillredningsformerna har sina för- och nackdelar. Vilken metod som är rätt beror på den personliga smaken. När det gäller den faktiska bryggtiden skiljer sig tillredningsformerna knappt åt. De kräver alla mellan 25 och 30 sekunder. 

Oavsett vilken metod som används för att tillreda espresso kan man med den skapa olika drycker genom att tillsätta ytterligare ingredienser. 

Vill du veta mer om de olika tillredningsmetoderna? Ta då en titt här i vårt avsnitt med Kaffekunskap.