Rosterivecka La Genovese 10% rabatt till och med 23 maj | 15% rabatt på Espresso Italiano certifierad set
Fri frakt från 1100 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Våra blandningar med hela bönor

Bläddra bland vårt spännande utbud av färska kaffebönor som du kan mala när det passar dig. Genom att köpa hela kaffebönor bevarar du fräschheten från rostningsprocessen längre, så att en smaksexplosion uppstår varje gång du dricker det. Utforska vårt breda utbud av de bästa kaffebönorna med enastående smaker, med allt från honungssöta till kryddiga aromer. En fröjd för den passionerade kaffeälskaren.

→ Allt du behöver veta om espressobönor

Hela kaffebönor
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
från till
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
7 från 11
Inga resultat hittades för filtreringen!
Dinzler Kaffeerösterei - Roma Robusta Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Dinzler Espresso Roma
250g | Hela bönor | 03.2025
95,16 kr
(380,64 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10528

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10528
Passalacqua Deup Espresso Ohne Koffein | Entkoffeiniert
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Espresso Deup koffeinfritt
500g | Hela bönor | 06.2026
169,57 kr
(339,14 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10533

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10533
Passalacqua Espresso Gold Vulcan
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Gold Vulcan Espresso
500g | Hela bönor | 06.2026
157,38 kr
(314,76 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10531

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Artikel nr.: 10531
Passalacqua Caffè Black Vulcan Espresso Kaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Passalacqua Black Vulcan Espresso
500g | Hela bönor | 06.2026
145,18 kr
(290,36 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10530

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Artikel nr.: 10530
Nurri Caffè Napoletano Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nurri Espresso Caffè Napoletano
1kg | Hela bönor | 10.2025
291,57 kr
(291,57 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10502

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10502
Nurri Espresso Kaffee Crema d Arabia | 250g Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nurri Crema d'Arabia Espresso
250g | Hela bönor | 10.2025
84,18 kr
(336,72 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10504

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10504
Caffe Napoletano Nurri Caffè
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nurri Caffè Napoletano Espresso
250g | Hela bönor | 10.2025
84,18 kr
(336,72 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10505

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10505
100% Napoletano Nurri Caffè
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nurri 100% Napoletano Espresso
250g | Hela bönor | 10.2025
84,18 kr
(336,72 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10506

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10506
Dinzler Lazise Espressobohnen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Dinzler Lazise Espresso
1kg | Hela bönor | 02.2025
389,17 kr
(389,17 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10558

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10558
Dinzler Lazise Espressobohnen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Dinzler Lazise Espresso
250g | Hela bönor | 03.2025
100,04 kr
(400,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10559

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10559
Oro Caffe Biologico Organic
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Oro Caffe Biologico Organic
500g | Hela bönor | 01.2025
191,53 kr
(383,06 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10646

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10646
Oro Caffe Springtime Decaffeinato
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Oro Caffe Springtime Decaffeinato
500g | Hela bönor | 03.2026
191,53 kr
(383,06 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10648

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10648
Quarta Decaf Espresso Sereno
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Quarta Decaf Espresso Sereno
500g | Hela bönor | 03.2025
230,57 kr
(461,14 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10691

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: maltig, fruktig
Artikel nr.: 10691
Andraschko Espresso Grand Cru
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Andraschko Espresso Grand Cru
250g | Hela bönor | 02.2025
103,70 kr
(414,80 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10676

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 10676
Arditi Caffe A Noi
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Arditi Caffè Noi Espresso
1kg | Hela bönor | 03.2026
237,89 kr
(237,89 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10253

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 10253
Martella Espresso Kaffee Decaffeinato ohne Koffein
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Martella Espresso koffeinfritt
500g | Hela bönor | 05.2026
181,77 kr
(363,54 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10117

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10117
Martella Bio Espresso 1000g ganze Bohne
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Martella Ekologiskt Kaffe
1kg | Hela bönor | 12.2025
352,57 kr
(352,57 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10118

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10118
Dinzler Kaffeerösterei - il Gustoso Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Dinzler Il Gustoso Espresso
1kg | Hela bönor | 01.2025
395,27 kr
(395,27 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10522

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 10522
Kimbo Espresso koffeinfritt
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Espresso koffeinfritt
500g | Hela bönor | 09.2025
145,18 kr
(290,36 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1545

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 1545
Caffè Trucillo Espresso Bio Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Trucillo Espresso Bio Bar
500g | Hela bönor | 10.2025
181,77 kr
(363,54 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10606

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, fruktig
Artikel nr.: 10606
Di Giampaolo Levante Koffeinfri
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Di Giampaolo Levante Koffeinfri
1kg | Hela bönor | 01.2026
352,57 kr
(352,57 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10639

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10639
Dersut Caffè Plus Oro - Espresso Italiano
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Dersut Caffè Plus Oro - Espresso Italiano
1kg | Hela bönor | 09.2025
291,57 kr
(291,57 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10678

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10678
Dersut Marrone Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Dersut Caffè Espresso Marrone
1kg | Hela bönor | 07.2025
206,17 kr
(206,17 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10681

Styrka: Intensiv
Artikel nr.: 10681
illy Espresso N
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
illy Espresso N
250g | Hela bönor | 12.2025
96,38 kr
(385,52 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1019

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1019
Lavazza Top Class Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lavazza Top Class Espresso
1kg | Hela bönor | 07.2025
267,17 kr
(267,17 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1043

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 1043
Nannini Kaffe Classica
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Nannini Kaffe Classica
1kg | Hela bönor | 10.2025
254,97 kr
(254,97 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1053

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1053
Kimbo Espresso Kaffe Top Flavour
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kimbo Espresso Kaffe Top Flavour
1kg | Hela bönor | 06.2025
237,28 kr
(237,28 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1417

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 1417
Mocambo Koffeinfri Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mocambo Koffeinfri Espresso
250g | Hela bönor | 03.2026
71,98 kr
(287,92 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1753

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 1753
Mondicaffe the bocs - CONTE CAMILLO - burk
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mondicaffe the bocs - CONTE CAMILLO - burk
375g | Hela bönor | 02.2025
145,18 kr
(387,15 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10751

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 10751
Mondicaffè EM burk
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mondicaffè EM burk
375g | Hela bönor | 02.2025
132,98 kr
(354,61 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10753

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10753
Maria Sole Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Maria Sole Espresso
250g | Hela bönor | 04.2026
140,30 kr
(561,20 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10833

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10833
Maria Sole Crema Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Maria Sole Crema Espresso
250g | Hela bönor | 03.2026
134,20 kr
(536,80 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10834

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10834
Lucaffe Decaffeniato Dose 500g Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Lucaffe koffeinfritt
500g | Hela bönor | 11.2025
250,09 kr
(500,18 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10782

Styrka: Mild
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10782
Oro Caffe Espresso La Torretta
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Oro Caffe Espresso La Torretta
1kg | Hela bönor | 01.2026
242,77 kr
(242,77 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10783

Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10783
15
Essse Caffè Espresso Intenso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Essse Caffè Espresso Intenso
1kg | Hela bönor | 07.2025
242,77 kr 206,17 kr
(206,17 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10809

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Intensiv
Arom: nötig
Artikel nr.: 10809
12
Essse Caffè Espresso Cremoso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Essse Caffè Espresso Cremoso
1kg | Hela bönor | 12.2024
242,77 kr 214,47 kr
(214,47 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10830

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10830
7 från 11

 

Kaffebönor - halvsanningar och myter

Vad krävs för att göra ett bra espressokaffe? Först och främst behöver du ha bra kaffebönor - det verkar självklart, eller hur?

I själva verket finns det fortfarande en del halvsanningar och myter som cirkulerar när det gäller espressokaffebönor, även bland inbitna kaffeälskare.

Det är inte så konstigt, eftersom en kaffebönas kvalitet beror på många faktorer: typen av bönor, bearbetningen, rostningen, malningen, redskapen och sist men inte minst själva smaken - och som vi alla vet är smak en omdebatterad fråga.

I den här artikeln kommer vi att gå in i detalj på vad exakt espressobönor är, vad som gör dem så speciella och vad man ska tänka på när man köper dem.

 

Vad är skillnaden på kaffebönor för espresso & kaffebönor för bryggkaffe?

Först och främst: Det finns ingen kaffeplanta som bara espressobönor växer på. För att göra espressokaffe används inga andra bönor än för vanligt kaffe.

Den verkliga skillnaden ligger i rostningsprocessen och rostningstiden eftersom bönorna för ett espressokaffe måste rostas mörkare och längre. För alla typer av kaffebönor är alltså rostningen A och O. En allmän regel är att en ljus rostning fungerar bäst med en långsammare extraktionsmetod, till exempel filterkaffe. Situationen är annorlunda för mörka rostningar, för vilka en snabbare extraktionsmetod, som espressokaffe, är mer lämplig.

Att använda lätt rostade kaffebönor för espressoextraktion kan ge ett resultat långt ifrån vad du förväntade dig. En filterkaffeböna som extraheras som espresso kan vara nästan odrickbar. Smaken är för sur, eftersom syrahalten blir alldeles för hög. Därför är det bättre att använda bönor som är bearbetade just för att vara till espresso. Detsamma gäller för tillredning av alla andra espressobaserade kaffespecialiteter, till exempel latte macchiato eller cappuccino.

Sammanfattningsvis är espressobönor kaffebönor som vanligtvis rostas långsamt (18-25 minuter, beroende på böntyp) vid låg temperatur. Den långa rostningsprocessen garanterar att espresson är aromatisk, har låg syra och är intensiv i smaken. En espressoblandning som innehåller en god andel robustabönor ger kaffet en fantastisk crema - ett tjockt skumlager som ligger ovanpå espresson. Dessa bönor är idealiska för tillredning under högtryck i en kaffemaskin med portafilter och ger därmed en stor rikedom av aromer. Mörkrostade bönor har en intensiv mörkbrun färg och kan i syditalienska rosterier till och med ha en oljig glans. Detta uppstår när kaffets oljor stiger upp till ytan under den långa rostningsprocessen. Denna förfinade glans är därför inte en kvalitetsbrist. Tvärtom har dessa kaffebönor låg syrahalt och är trots sin starka smak mer lättsmält än många andra. För lätt oljiga bönor bör man dock använda en separat kaffekvarn som lätt kan rengöras. Detta beror på att kaffeolja, liksom alla oljor, blir härsket efter ett tag. Att rengöra en kaffekvarn som är integrerad i en automatisk kaffemaskin är ganska komplicerat. Vi rekommenderar därför inte att man använder sådana bönor med dessa maskiner.

 

Två typer av kaffebönor: Arabica och Robusta

Det råder delade meningar om de två huvudtyperna av kaffebönor. Många föredrar arabica-varianten, eftersom den ofta sägs ha "högre kvalitet". Detta är dock inte objektivt sant. Det beror - som så ofta - på konsumenternas preferenser och kvaliteten på respektive bönor. Men hur skiljer sig egentligen de två typerna av bönor från varandra?

De två typerna skiljer sig främst åt i fråga om smak, pris och odlingsförhållanden. Arabicabönor tenderar att ha en mjukare, lätt söt smak, med en antydan till socker, frukt och bär. Bönans syrlighet är lite mer uttalad.

Robustabönans smak kan däremot beskrivas som stark och sammandragande, med inslag av torkad frukt i eftersmaken. Robustabönor innehåller dubbelt så mycket koffein som Arabicabönor och anses ibland vara av sämre kvalitet. Men det finns också högkvalitativa robustasorter på marknaden. Särskilt italienare uppskattar ofta ett gott innehåll av robustabönor i blandningen. Dessa står för en intensiv, jordig och kryddig smak. En perfekt kontrast till den söta arabicabönan. Tillsammans ger de uttryckskraft och balans till blandningen. Man ska heller inte glömma den täta crema som utvecklas på espresson främst tack vare robustabönan.

Robustabönans kaffeplantor är lättare att odla. De kan växa på lägre höjder än arabica-plantor och är mindre känsliga för skadedjur och väderförhållanden. Därav deras namn, de är helt enkelt robusta. De bär frukt mycket snabbare än arabica, som tar flera år att mogna, och ger mer avkastning per träd. Robusta odlas uteslutande på det östra halvklotet, främst i Afrika, Indonesien och Vietnam. Arabica odlas främst i Latinamerika, men ibland även i Afrika och Papua Nya Guinea. I Colombia produceras uteslutande arabicabönor. Vissa länder, som Brasilien och Indien, producerar båda.

Den känsligare arabicabönan är naturligtvis dyrare, på grund av dess krav på klimat och jordmån. I slutändan är det dock en fråga om personlig smak vilken typ av bönor man föredrar. Ofta smakar en blandning av båda allra bäst om kvaliteten är rätt.

 

Vilka är de bästa kaffebönorna för espresso?

Det är sant att de flesta människor föredrar en mörk rostning för sitt dagliga espressokaffe. Även om du vill gör en espresso som bas till din latte kommer en mörk rostning med en starkare smak bäst att stödja mjölkens smak. Mörkare rostningar tenderar att bli oljiga snabbare än ljusare rostningar. Det är därför viktigt att komma ihåg att vissa automatiska kaffemaskiner eller till och med vissa kaffekvarnar inte bör bearbeta dessa oljiga bönor länge.

Single-origin-kaffe (kaffe från en enda sort) eller en blandning av flera sorter? - Den klassiska italienska espresson är en blandning - en kombination av olika kaffebönor, även från olika ursprungsländer. Varje bönsort bidrar med sina egna smaknyanser till blandningen. Det krävs erfarenhet och stor kunskap att kombinera en perfekt blandning. Jämfört med filterkaffeblandningar används ofta en högre andel robustabönor. Tack vare ett välavvägt förhållande mellan de olika bönorna blir smaken ofta särskilt harmonisk och god.

Att smaka på ett kaffe med ett enda ursprung har dock också sin tjusning. Det är mycket intressant att smaka på en viss bönas egenskaper. Tillredning som filterkaffe är en perfekt metod för detta kaffe.

Traditionella kafferosterier som använder den skonsamma roterande trumrostningsprocessen erbjuder vanligtvis de bästa kaffebönorna. Konsumenten kan känna igen detta genom informationen på förpackningen och bilden av bönan. Rostningsdatumet bör inte vara mer än tre månader gammalt. När man tittar inuti bör man notera att bönorna är mörkbruna, men inte helt svarta. Man bör också ifrågasätta kvaliteten om espressokaffebönorna uppvisar sprickor, är trasiga eller redan har en mossig lukt. En mycket ojämn rostfärg kan också vara ett kvalitetsfel.

Du kan använda dessa tips för att hitta rätt espressobönor för dig, men för att hitta den rätta smaken måste du prova olika sorter. Prisvärda smakprovset med espressobönor kan vara till stor hjälp för att hitta rätt bönor för just dig!

 

Allmänna regler

Oavsett smak bör du följa dessa allmänna regler när du köper espressokaffebönor:

▶ 1. Var uppmärksam på färskhet och köp inte kaffe från snabbköpet, eftersom man kan anta att bönorna har lagrats en längre tid. Specialiserade online shops köper i små mängder från rosterier, så du kan vara säker på att det inte har stått på hyllan i ett år. Utgångsdatumet är oftast fortfarande långt borta.

▶ 2. Förvara bönorna på rätt sätt. Häll inte ut dem, utan låt dem ligga kvar i sin originalpåse och stäng den tätt och ljusskyddat efter öppnandet. En färskhetsklämma för kaffepåsar är till stor hjälp. Förvaringstemperaturen bör inte vara för hög, men lägg inte påsen i kylskåpet. Kaffe är som en svamp för lukter och absorberar allt som frigörs.

▶ 3. Köp endast kvalitetsbönor eftersom en sämre espresso också kommer smaka sämre. Bra bönor skördas när de är helt mogna och sorteras sedan för hand för att eliminera de dåliga.

▶ 4. Köp hela kaffebönor om det är möjligt. Redan malet espressokaffe kommer garanterat att smaka "livlöst" efter några dagar.

 

Tillredning av kaffebönor för espresso

För att få ut det mesta av dina espressobönor måste du ta hänsyn till några viktiga saker när du tillreder dem.

Använd endast vissa typer av utrustning: maskiner med portafilter är bäst lämpade eftersom de arbetar med ett tillräckligt tryck för att tillreda en riktig espresso. En automatisk kaffemaskin kan också ge bra resultat, men du måste se till att inställningen är korrekt och att bönorna inte är för oljiga så att kvarnen inte blir härsken. Goda resultat kan också uppnås med den klassiska mokabryggaren.

Var alltid uppmärksam på att ha rätt malningsgrad; för espresso måste bönorna i allmänhet malas finare än för vanligt bryggkaffe, eftersom espressomaskiner arbetar med mycket tryck och har en relativt kort bryggtid.

Följ detta och det finns inget som hindrar dig från att njuta av ett gott espressokaffe. Nu bör du vara helt förberedd för att göra rätt val nästa gång du köper espressobönor. Sedan är det bara att njuta!