Spara 8% på Mondicaffè the bocs - Caffè Speciali Certificati | 8% på Marziali Orobar - belönad med IIACs guldmedalj
Fri frakt från 1350 kr
Köp på faktura via Klarna är möjligt*

Espresso och kaffe

Vilken espresso söker du?

I denna sektion hittar du vårt kompletta kaffesortiment. Använd filterfunktionen och begränsa urvalet efter dina önskemål. Det kommer definitivt att finnas exakt rätt kaffe för dig.

Vi har ett brett utbud av produkter, från ekologiskt kaffe till certifierat kaffe till exklusiva specialiteter. Vårt huvudfokus ligger på traditionella italienska rosterier. Från 100 % Arabica till 100 % Robusta-kaffe kan du välja mellan 700 olika varianter och förpackningar. Sortera efter olika tillagningsmetoder eller din favoritsmak, efter styrka, pris eller rostningsgrad. Läs mer om Espresso ↓

Espresso & Kaffe
Stänga filter
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
11 från 17
Inga resultat hittades för filtreringen!
5
Espressokaffee Probierset Tre Stelle, 3x 1000g ganze Bohne, Martella Kaffee Maximum Class Espresso, Alunni Caffè Luigina Espresso, Moka Efti Bar Verde Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Espressokaffe Provset Tre Stelle
3kg | Hela bönor
1003,49 kr 951,12 kr
(317,04 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1104


Artikel nr.: 1104
La Genovese Juta Bio Espressokaffee
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genovese Juta Espresso - Bio & Rainforest Alliance
250g | Hela bönor | 02.2027
117,85 kr
(471,40 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10957

Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 10957
Di Giampaolo Maestrale 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Di Giampaolo Espresso Maestrale - Espresso Italiano
250g | Hela bönor | 09.2027
101,18 kr
(404,72 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10049

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, blommig
Artikel nr.: 10049
Marziali Caffè 1922 100% Arabica Espresso 1Kg
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Marziali Caffè Espresso 1922
1kg | Hela bönor | 08.2027
403,54 kr
(403,54 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1241

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 1241
Marziali Caffè 1922 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Marziali Caffè 1922 Espresso
250g | Hela bönor | 02.2027
117,85 kr
(471,40 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1244

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 1244
Marziali Decaffeinato 1000g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Marziali Caffè Decaffeinato - Koffeinfri Espresso
1kg | Hela bönor | 02.2027
391,64 kr
(391,64 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1240

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1240
Marziali Caffè Koffeinfri Espresso - Decaffeinato
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Marziali Caffè Koffeinfri Espresso - Decaffeinato
250g | Hela bönor | 04.2026
117,85 kr
(471,40 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1265

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 1265
Golden Brasil Brown 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Golden Brasil Brown Espresso
250g | Hela bönor | 04.2027
94,04 kr
(376,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10248

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig
Artikel nr.: 10248
Golden Brasil Red 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Golden Brasil Red Espresso
250g | Hela bönor | 10.2027
94,04 kr
(376,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10249

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 10249
Golden Brasil Decaffeinato
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Golden Brasil Decaffeinato Espresso
1kg | Hela bönor | 10.2027
327,36 kr
(327,36 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10247

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10247
Arditi Pura Follia 1Kg
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Arditi Caffè Pura Follia Espresso
1kg | Hela bönor | 10.2027
296,41 kr
(296,41 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10251

Rostningsgrad: Mellan Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 10251
Arditi Caffe A Noi
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Arditi Caffè Noi Espresso
1kg | Hela bönor | 07.2027
272,60 kr
(272,60 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10253

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 10253
Caffè Cortese Lungo Sublime ESE Pods utan förpackning
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Cortese Lungo Sublime ESE Pods utan förpackning
25 stycken | ESE pods | 04.2027
105,94 kr
(588,56 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10264

Rostningsgrad: Mörk Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10264
Hausbrandt Bio 100% Arabica Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Hausbrandt Bio 100% Arabica Espresso
1kg | Hela bönor | 01.2027
415,44 kr
(415,44 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10816

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10816
Caffè Pezzullo Espresso Rossa
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Pezzullo Espresso Rossa
1kg | Hela bönor | 09.2027
260,69 kr
(260,69 kr / 1 kg)

20-23 dagar Längre leveranstider
Om din beställning innehåller produkter med längre leveranstid kommer leveransen för hela beställningen ta längre tid. Artiklar som finns i lager kan inte skickas tidigare.
Artikel nr.: 10973

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: mandel, nötig
Artikel nr.: 10973
La Genovese Anniversario
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genove Anniversario - Espresso Italiano
3kg | Hela bönor | 07.2027
1308,23 kr
(436,08 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10969

Styrka: Mild
Arom: chokladig, blommig, fruktig
Artikel nr.: 10969
La Genovese Espresso Tradizione 250g gemahlen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genovese Tradizione Moka
250g | Malet | 07.2027
89,28 kr
(357,12 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10963

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10963
La Genovese Espresso Blue Gold 250g gemahlen
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genovese Blue Gold Moka
250g | Malet | 06.2027
94,04 kr
(376,16 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10964

Rostningsgrad: Mellan
Arom: chokladig, fruktig
Artikel nr.: 10964
La Genovese Oro ESE Pads 25 Stk
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genovese Oro ESE Pods
25 stycken | ESE pods | 07.2027
117,85 kr
(673,43 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10238

Rostningsgrad: Mellan Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Balanserad
Arom: nötig
Artikel nr.: 10238
Kenon Espresso Max Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Kenon Max Bar
1kg | Hela bönor | 09.2027
379,73 kr
(379,73 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11001

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 11001
Kenon Espresso Supermax Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Kenon Supermax Bar
1kg | Hela bönor | 07.2027
403,54 kr
(403,54 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11002

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, maltig
Artikel nr.: 11002
La Genovese Juta Bio RFA | Weißer Beutel mit blauer Schrift
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genovese Juta - Ekologisk & Rainforest...
1kg | Hela bönor | 09.2027
451,15 kr
(451,15 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10956

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10956
Moka Efti Arabica ESE Pads
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Moka Efti 100% Arabica ESE Pods
30 stycken | ESE pods | 10.2027
153,56 kr
(731,24 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10982

Rostningsgrad: Ljus Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10982
Moka Efti Arabica ESE Pads
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Moka Efti 100% arabica ESE Lungo Pods
30 stycken | ESE pods | 10.2027
129,75 kr
(617,86 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10981

Rostningsgrad: Ljus Lågt syrainnehåll: Ja Styrka: Mild
Arom: nötig, blommig
Artikel nr.: 10981
Sant'Eustachio 50 Nespresso®* kompatible Kapseln in gelben Beutel
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Sant'Eustachio Nespresso®* kompatibla kapslar
50 stycken | Kapslar | 10.2027
344,02 kr
(1376,08 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11010


Arom: chokladig
Artikel nr.: 11010
Cortese Elios Bar 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Cortese Espresso Elios Bar
250g | Hela bönor | 01.2027
89,28 kr
(357,12 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10547

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Balanserad
Arom: chokladig, nötig
Artikel nr.: 10547
Cortese Espresso Bar 250g
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Caffè Cortese Espresso Bar
250g | Hela bönor | 03.2026
72,61 kr
(290,44 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 10546

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: nötig, maltig
Artikel nr.: 10546
Sant Eustachio Moka
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Sant Eustachio Moka
250g | Malet | 10.2027
117,85 kr
(471,40 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 1918

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 1918
Caffe Kenon Crema Moka Espresso
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kenon Espresso Crema Moka
1kg | Hela bönor | 02.2027
320,21 kr
(320,21 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11106

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Artikel nr.: 11106
Di Giampaolo Caffè Sierra Madre Bio
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Di Gimpaolo Espresso Sierra Madre
1kg | Hela bönor | 06.2027
403,54 kr
(403,54 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11020

Rostningsgrad: Mellan Styrka: Mild
Arom: blommig, fruktig
Artikel nr.: 11020
Kenon Espresso Micasa
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kenon Espresso Micasa
1kg | Hela bönor | 07.2027
284,50 kr
(284,50 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11107

Rostningsgrad: Mörk
Artikel nr.: 11107
Kenon Espresso il Cremino
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kenon Espresso il Cremino
1kg | Hela bönor | 06.2027
279,74 kr
(279,74 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11108

Rostningsgrad: Mörk
Artikel nr.: 11108
Kenon Espresso Extra Bar
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Kenon Espresso Extra Bar
1kg | Hela bönor | 07.2027
308,31 kr
(308,31 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11110

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Artikel nr.: 11110
La Genovese Altura Decafffeinato
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
La Genovese Altura Mexico Bio Koffeinfri
250g | Hela bönor | 09.2027
129,75 kr
(519,00 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11025


Arom: chokladig, nötig, fruktig
Artikel nr.: 11025
Mauro Vending Espresso Forte
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mauro Espresso Forte
1kg | Hela bönor | 04.2027
248,79 kr
(248,79 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11029

Rostningsgrad: Ljus Styrka: Intensiv
Arom: chokladig
Artikel nr.: 11029
Mauro Caffè Pieno
espresso-international.se Reviews with ekomi-us.com
Mauro Espresso Pieno Professional
1kg | Hela bönor | 04.2027
236,89 kr
(236,89 kr / 1 kg)

3-5 dagar Artikel nr.: 11030

Rostningsgrad: Mörk Styrka: Intensiv
Arom: chokladig, nejlika, maltig, fruktig
Artikel nr.: 11030
11 från 17



Espresso - Beskrivning av den italienska klassikern.

Espresso – Liten och aromatisk 

En espresso – i Italien: un caffè – är en liten kopp med en aromatisk dryck som för njutningens ögonblick får omgivningen att stanna upp för en kort stund. Smaken är underbar och intensiv och kan inte jämföras med något annat. Vad är en perfekt espresso och varför smakar den så fantastiskt? Är det en speciell böna eller är det själva tillredningssättet som gör det? Det är faktiskt en blandning av allt som gör den så oemotståndlig.

Varför heter det espresso?

Espresso-Quintessenz-italienischer-KaffeekulturAtt dricka espresso blev populärt runt 1900 i Milano, Italien och började därifrån sitt segertåg till andra länder i världen. Ordet espresso härleds från det italienska ordet espressamente, vilket betyder uttryckligen (för någon). Namnet kommer från att espresso är en dryck som tillreds färskt uttryckligen för en gäst på dennes begäran. Det andra ordet som ingår är pressione, vilket betyder tryck. Denna del av ordet indikerar att espresso tillreds under tryck. Det antas ofta att ordet har något att göra med express, alltså snabb tillredning eller liknande, men denna härledning av namnet är felaktig. Därför är också stavningen expresso felaktig.

Hur rostas en espresso?

De bönor som används är i regel en blandning av robusta- och arabicabönor, den typiska blandningen består av 80% robusta- och 20% arabicabönor. Detta blandningsförhållande ger typiska espressokaffebönor, även om många olika blandningsförhållanden är vanliga. Den klassiska rostningen för en espresso är mörk, vilket ger en tung kropp och rostaromer i smaken. Idag finns det även ljusare rostningar på marknaden, som har en lättare kropp och en mer fruktig arom, oftast med en högre andel arabicabönor, upp till 100%. Ju längre norrut i Italien kafferosteriet ligger, desto oftare hittar man ljusa rostningar och hög andel arabicabönor. Ju längre söderut, desto mörkare är espressobönorna rostade och andelen robusta är oftast betydligt högre – upp till 100%. Att köpa kaffe online erbjuder möjligheten att få ett mångsidigt urval av sorter, som alla har sina egna historier och smaker. I kaffeshopen finns den optimala sorten för alla smaker och tillredningsmetoder.

Serveringsform

Espresso serveras i en förvärmd kopp med en kapacitet på 40 ml. I koppen finns 25 – 30 ml espresso inklusive crema.

En espresso dricks ofta med socker och serveras tillsammans med ett litet glas vatten.


Hur kan espresso tillredas?

Det finns olika möjligheter för tillredning. Oavsett vilken metod som används för att tillreda espresso är en fin crema ett måste för en god espresso. Det är kvalitetstecknet på en lyckad espresso. Creman är ett tätt, gyllenbrunt skum som består av oljor, koldioxid och proteiner. För att den ska bildas krävs minst ett tryck på 6 bar. Baserat på cremans beskaffenhet kan man dra slutsatser om bönans rostfärskhet samt extraktionen.



Att tillreda espresso hemma

zu-Hause-Espresso-zubereitenAtt tillreda en god och smakrik espresso hemma är möjligt. Det finns olika metoder för detta, som skiljer sig åt i inköpspriset för den nödvändiga utrustningen, den optimala malningsgraden, samt smaken på det färdiga espressokaffet.

Innan tillredning måste först ett passande espressokaffe köpas i en kaffebutik. När man köper kaffe online är urvalet stort och mångsidigt. Förutom rostningens intensitet är även odlingen av bönorna samt rättvisa priser för kaffeodlarna viktiga parametrar att tänka på. Här är Fairtrade kaffe och ekologiskt kaffe möjliga val. 

Espressokaffe bör om möjligt malas precis före tillredningen så att det behåller sin arom. I en helautomatisk maskin är detta steg integrerat i apparaten. Vid tillredning i en espressomaskin med portafilter eller mokabryggare behövs en separat kaffekvarn.

Vissa säger att det är lätt att köpa espresso men desto svårare att tillreda den. 

Stämmer detta påstående? Nej! 

Tillredning av espressokaffe är ingen trollkonst, utan en njutningsfull och aromatisk upplevelse.




Espressotillredning: Steg-för-steg guide

Inledning

Espresso är en god och koncentrerad kaffevariant som har sina rötter i den italienska kaffekulturen. Följande guide hjälper dig att tillreda den perfekta espresson.

Nödvändiga redskap

  • Espressomaskin eller mokabryggare
  • Nymalda espressobönor
  • Tamper
  • Våg (valfritt, för exakta mängder)
  • Koppar
  • Vatten

Steg 1: Välj bönor

Välj högkvalitativa espressobönor. Var uppmärksam på rostningen – perfekta espressobönor är ofta mörkrostade och bör vara färska.
 

Steg 2: Mal bönorna

Mal bönorna precis före tillredningen. För en espresso bör du ställa in en fin malningsgrad som liknar socker.

Du behöver ungefär 18-20 gram kaffe för en dubbel espresso.
 

Steg 3: Förbered vatten

Fyll espressomaskinens vattentank med färskt, filtrerat vatten och se till att maskinen är klar för användning.
 

Steg 4: Dosera kaffepulver

Väg det nymalna kaffepulvret (18-20 gram) och lägg det i espressomaskinens portafilter.
 

Steg 5: Tampa kaffepulvret

Använd en tamper för att packa kaffepulvret jämnt och med relativt högt tryck (ca 15-20 kg).

Se till att ytan är jämn och att inget kaffepulver hamnar utanför filtret.

 

Steg 6: Sätt in filterhållaren

Sätt in portafiltret i maskinen och vrid den tills den sitter säkert. Ställ koppen under maskinens utlopp.
 

Steg 7: Extrahera espresso

Starta maskinen för att extrahera espresson.

Den idealiska extraktionstiden för en dubbel espresso ligger mellan 25 och 30 sekunder.

Se till att en jämn, mörk crema bildas.
 

Steg 8: Servera och njut

Så snart espresson är klar, servera den direkt i en förvärmd kopp.

Du kan njuta av den som ren espresso eller använda den som bas för andra kaffespecialiteter som cappuccino eller latte macchiato.

 

LÄSTIPS: BARISTA Toni delar med sig av sina tips för den perfekta espressotillredningen

Tips för den perfekta espresson

  • Experimentera med olika bönor och rostningsgrader.
  • Var uppmärksam på vattentemperaturen (idealt är 90-96 °C).
  • Rengör espressomaskinen regelbundet för optimal smak.
  • Håll redskapen noggrant rena.

Slutsats

Tillredning av espresso kräver lite övning, men med denna steg-för-steg guide kommer du att kunna skapa aromatisk espresso som kommer att imponera på dig och dina gäster. Ha roligt medan du experimenterar!

 


 

Hur gör man en espresso i en espressomaskin?

siebtraegermaschinePortafiltermaskin
Med lite övning kan du med en espressomaskin skapa en espresso lika god som den under din senaste Italiensemester. 

Med en espressomaskin med portafilter är bland annat mängden kaffepulver viktig. Hur många gram espresso som ska användas i portafiltret är här den avgörande frågan. Cirka 7 g malet espressokaffe för en enkel espresso anses vara riktlinjen. Pulvret pressas med en så kallad tamper. För tillredningen bör maskinen ha ett tryck på minst 9 bar. Detta tryck är nödvändigt för den vackra creman som får dig att drömma om Bella Italia. Under bryggningen bör 25 – 30 ml espresso produceras i koppen inom 25 – 30 sekunder.

Tillredningen kräver lite övning och är, jämfört med den i en helautomatisk maskin eller en mokabryggare, förknippad med en något högre tidsåtgång. Dock tillåter denna tillredningsform fler variationsmöjligheter när det gäller smak och intensitet hos espresson

Äger du en espressomaskin och söker passande bönor?
Ta en titt på vårt urval av rosterier ➽ Kaffe för portafilter


 

God espresso i en helautomatisk maskin?

vollautomat-fuer-kaffeeHelautomat
Helautomatisk maskin
En helautomatisk maskin kan tillreda olika kaffevarianter. Den har ett integrerat system som kan mala kaffebönorna. Därför behövs ingen extra kaffekvarn för en helautomatisk maskin. Vattnet värms upp till den nödvändiga temperaturen i maskinen med hjälp av en genomströmningsvärmare och sedan tillreds ditt kaffe. En helautomatisk maskin pressar det nymalna kaffepulvret helautomatiskt i maskinen. Under bryggningsprocessen arbetar den också med tryck. Maskinerna uppnår ett tryck på mellan 7,5 och 9 bar. 

Med helautomatiska maskiner kan även variationer tillredas med en knapptryckning, t.ex. med mjölkskum. Övning behövs inte för att lyckas med en helautomatisk maskin, eftersom allt fungerar med en knapptryckning. 

En annan fördel med helautomatiska maskiner är möjligheten att ställa in olika malningsgrader och styrkor för att anpassa kaffet perfekt till den personliga smaken. Genom den skonsamma tillredningen bevaras den fulla aromen från de nymalna bönorna, vilket ger en intensiv och smakrik kaffeupplevelse.

Har du en helautomatisk maskin och söker rätt bönor?
Ta en titt på vårt sortiment av 
Kaffebönor för helautomatiska maskiner 

 


 

En klassiker på spisen: espresso från mokabryggare

mokka-kanne
De små kannorna av rostfritt stål eller aluminium utgör ett kostnadseffektivt alternativ för att tillreda espressokaffe hemma. Med hjälp av denna kanna kan espresso tillredas utan maskin. Kannan uppfanns 1933 av Alfons Bialetti, som gav den namnet Moka-kanna. Idag kallas den övervägande för mokabryggare. Begreppet Moka har inget att göra med tillredningen av det turkiska eller grekiska mocka-kaffet. Därav stavningen med ett "k".

Vatten fylls i den nedre delen av kannan upp till strax under säkerhetsventilen. För tillredningen fylls grovmalet kaffepulver i insatsen och trycks sedan inte ned. Den lilla kannan kan placeras på en spisplatta eller gasspis. Med hjälp av ångan som bildas av det kokande vattnet skapas ett tryck som transporterar espresson genom stigröret. Trycket i dessa små kannor är dock med 1,5 bar för lågt för att en crema ska bildas.

Därför betraktas slutprodukten av denna tillredningsform ofta inte som espresso, eftersom den karakteristiska creman saknas. Det finns dock numera mokabryggare på marknaden som har en cremaventil, med vars hjälp espresson får en crema.

Ta en titt på vårt urval av ➽ Malet kaffe för mokabryggare


 

Baristakaffe hemma

Göra espresso som en barista? Med rätt kaffebönor, kunskap och några knep är det möjligt. Var och en av tillredningsformerna har sina för- och nackdelar. Vilken metod som är rätt beror på den personliga smaken. När det gäller den faktiska bryggtiden skiljer sig tillredningsformerna knappt åt. De kräver alla mellan 25 och 30 sekunder. 

Oavsett vilken metod som används för att tillreda espresso kan man med den skapa olika drycker genom att tillsätta ytterligare ingredienser. 

Vill du veta mer om de olika tillredningsmetoderna? Ta då en titt här i vårt avsnitt med Kaffekunskap.